Wednesday, 28 May 2014

Cerpen : My Froideur Husband



Assalamualaikum... Hye!

new cerpen in dah house! not pearl, but my froideur husband. idea spontan sebab tak boleh tido semalam. huhu. sampai ke subuh menaip this spontan story. any way, SELAMAT MEMBACA! :D. Froideur which is french language that is mean coldness or coolness.

**************

BEG tangan Gucci yang tersangkut di bahu dicampak ke atas katil. Kemudian, badan pula dihempas ke tilam empuk itu. Ugh! Leganya dapat berehat sementara mahu membersihkan diri. Seharian dia di site menguruskan projek baru syarikat kepunyaan abahnya. Hendak mengharapkan orang bawahannya yang pergi melawat site, alamatnya tahun depanlah dia boleh berehat dengan jayanya. I need my life, abah!
That’t true! Nayra Arina masih dikawal oleh abahnya. Hush! What a life with those boring ways? No life, right? Namun, itulah hidup Nayra Arina, seorang anak yang mendengar kata ibu bapanya. Abah mama lover forever kononnya. Dia tak tahu si Fauhan, adik senget dia tu pun ada asset as anak abah mama. Abang Uwais as anak sulung pun sudah bebas dari hidup begini.
Nayra, get me my T-shirt, please,” laung suara garau di balik pintu bilik air yang tertutup.
Nayra yang sedap-sedap landing di tilam, bingkas duduk. Ada makhluk lain rupanya di dalam biliknya. Mama punya pasallah ni. Aduh!
Where?”
“Dalam backpack, dekat atas kerusi meja solek,” kuat juga suara garau itu melaung. Nasib baik bilik si Nayra ni soundproof. Tak adalah orang luar boleh dengar suara ala-ala macho si teruna di dalam bilik sana. Puff!
Kakinya yang memberat, melangkah juga ke meja solek. Digagau tangan ke dalam backpack itu mencari t-shirt si pemilik suara macho itu.
Open the door, take your T-shirt,” Pintu bilik air terbuka sedikit. Tersembul sebelah badan si pengguna bilik air Nayra. Tough guy in da house!
Nayra buat muka selamba. Tayangan free, babe. Even, not fully seen. Uhuk! Dibetulkan kembali wayar otaknya yang hampir-hampir terputus itu.
Thank you,” ucap lelaki bersuara macho with tough body itu.
Nayra senyum nipis. Hadoi, nasib baik iman aku kuat, der. Kalau tak, confirm aku dah ngap kau. Ganas punya anak perempuan abah seorang ni.
*****
ABAH renung mama, mama juga begitu. Fauhan garu kepala yang langsung tak gatal. Pelik juga perangai penghuni Villa D’spouse ini. Kakak dan abang iparnya pula satu hal lagi. Seorang sibuk bermain Ipad, seorang lagi pula asyik dengan handphonenya. Aduh, parah sudah keluarga ini.
Hello, anybody here. Abah, mama, tak payah nak beromantik sangat tengah-tengah dining room ni. Kak Reen, put your Ipad aside. Abang Rayyan, your client still need you even you can’t reply their email. It is time for our dinner,” Hah, kan sudah kena dengan budak Fauhan ni.
Semua mata pandang Fauhan.
“Apa pandang-pandang? I’m doing my right, what? Sekarang kan waktu makan, nak buat kerja lain tu nantilah,” Fauhan sudah tarik muka cemberut.
“Alolo, okey. Let me serve you, baby,” Mama usap kepala Fauhan. Abah pula sengih, cover malu tadi. Boleh pula tertenung si isteri.
Okay, Rayyan recite the du’a,” Rayyan berdehem sebelum membaca doa makan dengan machonya.
Usai doa, mereka mula menumpukan perhatian pada makanan yang terhidang di atas meja. Fuhh, banyaknya lauk. Ketika itu, barulah semua perasan yang makanan-makanan itu dah boleh buat kenduri.
“Abang Uwais dan kak Osyi nak balik sini petang esok. Is there someone who will pick them at the airport?” Abah pandang Nayra. Nayra perasan anak mata abah tengah pandangnya dengan bergaya.
“Abah, esok Reen ada date dengan Mr Chuenlah. Can’t cancel the meeting,” Penuh berhemahnya Nayra memberi alasan.
“Dik Han?”
I’ve date with my fiancée, abah. Sorry,” Fauhan sengih lebar. Gatal kau, Fauhan.
I’ll pick them, abah,” sampuk Rayyan. Diteguk air sirap ais di dalam gelasnya. Abah dan mama saling berpandangan.
“Nayra ikut. Abah cancelkan meeting tu,” Nayra angkat kening. Bos besar sendiri yang hendak cancelkan meeting. Seriously?
Keep your bossy when we’re in office, abah. Even, the meeting is cancel, still can’t make it,” Mama tenung Nayra pelik.
“Aih, berperang dengan abang Uwais ke?” duga mama.
Nolah. I’ve promised to meet my friend,” kata Nayra sebelum kembali menjamu selera.
“Tak apa ke, Rayyan jemput family abang Uwais seorang?”
It’s okay, mama. I’m doing nothing this whole week. Lagipun, bukannya payah pergi KLIA tu,” Nayra jelling Rayyan di sebelahnya. Perli nampak, Mr Froideur.
Akhirnya, abah dan mama angguk juga. Untung ada menantu yang baik seperti Rayyan Ukail ini. Mana mau cari lagi menantu sebaik Rayyan? Tapi, menantu gantung saja. Huh!
*****
“WAN tak kira, you berdua mesti kahwin jugak. No matter what,” Putus Wan Aziz selaku generasi yang paling tua di dalam keluarga ini.
Nayra dan Rayyan saling berpandangan dengan wajah penuh kerut seribu.
“Wan tahu kan, kami ni macam anjing dengan kucing? Takkanlah Reen nak hidup dengan cold-head ni?”
Yeah, Wan. Me too, can’t facing her poyo face everday,” Rayyan turut membantah keputusan Wan Aziz.
Wan Aziz pandang Rayyan dan Nayra silih berganti.
Who said I asked both of you marrying just like that? Wan bukannya bendul sangat, sampai tak tahu hubungan dingin kamu berdua. Your marriage going to be contract marriage which is both of you have to follow my rule,” Wan Aziz sengih herot.
“Kahwin kontrak? Are you crazy, Wan?” Rayyan tidak betah lagi ingin berlama di banglo Wan Aziz. Menyesal pula ke mari.
So, the rule is?” soal Nayra. Dia punya hipotesis ; lagi cepat masalah ini selesai, lagi cepat dia beredar. Seluruh tubuh badan dia ni sudah berbahang sakan, menahan amarah.
“Selagi kamu berdua tidak bertemu dengan calon suami atau isteri yang sesuai dalam tempoh setahun, kamu akan kekal sebagai suami isteri sampai bila-bila. Kamu kahwin gantung,” Terpana Nayra dan Rayyan dengan bicara Wan Aziz.
Kahwin gantung? Nikah kithbah?
*****
NAYRA tilik handphone dengan muka bosan. Layan facebook lagi bagus daripada termangu macam orang gila. ‘Baik’ gilos abah, sanggup dia cancel meeting dengan klien penting syarikat semata-mata ingin si Nayra kepala batu tu mengikut Rayyan ke KLIA. Cold-head di sebelah pula ralit merenung masa depan agaknya. Bagai nak tembus kerusi di hadapannya ditenung.
“Honi soit quit mal y pense(evil be to him who evil think),” gumam Nayra perlahan. Namun, pandangan Rayyan mula terarah pada makhuk Allah di sebelah kirinya. Dengarlah tu.
“Bien pensant(well thinking),” kata Rayyan, matanya di tala pada skrin Iphone Nayra.
Didn’t it suit you?” Nayra angkat kening berulang kali. Selamba cekadaknya Rayyan meluku kepala Nayra.
Am I having that evil thinking? I think you’re the best one when it comes to this phrase,” Nayra meluku kepala Rayyan kembali. It’s déjà vu, man! You’ll get what you’ve done.
Sometime, the ego must be pushing away,” bidas Nayra dengan muka penuh kemeluatan. Eheh. Meluat dengan jejaka kacak di sebelah dia nilah.
“Assalamualaikum, adik-adikku. Sampai bila korang nak bergaduh ni?”
Serentak Rayyan dan Nayra mendongak.
“Waalaikumsalam. Sorry, abang. Tak perasan,” Dicapai tangan Uwais dan disalaminya penuh hemah. “Kak Osyi, miss you so much,” Dipeluk pula tubuh Osyi yang tembam itu. Gara-gara mengandungkan anak si Uwais.
“Mana nak perasannya kalau sibuk bergaduh,” Uwais bersalam dengan Rayyan si adik ipar pula.
Your tummy getting big, sis,” Osyi buat muka. Uwais menggaru kepalanya. Malulah tu. Grrr.
“Jomlah kita. Kesian mommy-to-be ni, penat,” Uwais peluk bahu isterinya mesra.
Mereka berempat beriringan meninggalkan KLIA. Penghuni Villa D’spouse sudah tidak sabar ingin bertemu Uwais dan Osyi.
*****
RAYYAN merenung Hannah sehingga gadis itu termalu sendiri. Pelik sungguh perangai kekasihnya itu hari ini. Selalunya, muka itu sentiasa senyuman. Namun, masam pula wajah kacak yang menjadi idaman para gadis itu.
“Kail, kenapa tenung Hannah macam tu?” tanya Hannah, tidak boleh bersabar lagi. Lainlah jika mereka sudah berkahwin. Sudah halal untuk direnung bagai.
I’m sorry, Hannah. My mind keeps thinking about us. I can’t stop to imagine our future,” Rayyan menyedut cappucinonya bagi menghilangkan perasaan gementarnya.
Kenapa perasaan berdebar tatkala merenung Hannah sudah hilang? Bukankah dulu Hannahlah yang sentiasa mendebarkan hatinya? Haish, main-main pula hati aku ni.
What about us? What do you think, Kail? Tell me,” Hannah senyum.
Rayyan ukir senyum nipis. Melihat wajah ayu Hannah mampu membuat dia hilang arah. Tapi, itu semuanya dulu.
Will you marry me, Nur Hannah?” Nyata Hannah terkejut dengan pertanyaan itu. Adakah Rayyan Ukail sedang melamarnya?
“Kail, are you really mean it? Or it just your throw up question?”
I’m serious. Could you marry me?” tanya Rayyan lagi.
Hannah mula kegelisahan.
“Errr… Kail. It’s not that I’m rejecting you. But, I thought we’re finished about this. I can’t marry anyone before I’m graduating. I can’t do two times job, Kail. Please understanding me,” Rayyan mengeluh.
Dia bukanlah serius akan soalan itu. Dia sekadar menduga. Manalah tahu, Hannah sudi menerima dirinya sebagai suami. Kontrak dengan Wan Aziz cuma berbaki lagi dua bulan sahaja. Tidak mahulah dia terus menjadi suami kepada stone-head itu. Boleh pecah kepala melayan minah sewel itu hari-hari.
Its okay, Hannah. I’m just trying my luck. But, I can’t promise that we’re really getting married after this,” Hannah kerut dahi. Apa maksud Rayyan?
Why? If you really love me, you will wait for me. Right?”
“Entahlah, Hannah. Kalau ada jodoh kita, insha Allah,” Rayyan kenyit mata. Hannah senyum manis. Nah, ini barulah Ukail kesukaannya. Namun, terselit seribu satu makna di sebalik senyuman mereka.
*****
BERBINAR mata Nayra melihat pasangan dua sejoli itu. Cantik juga bakal madunya itu. No! Bakal bekas madu. Sudah tentu dia akan diceraikan jika Rayyan membawa pulang calon isterinya berjumpa dengan Wan Aziz. Memang taklah Wan Aziz hendak menolak jika swan yang bakal menjadi isteri cucu kesayangan dia tu.
Are you jealous, Reen?” soal Osyi sambil matanya turut terhala pada dua merpati sejoli yang sedang bergelak ketawa di satu sudut restoran.
I’m not. At least, he has someone who will be his wife in the future. Reen ni hah, tak jumpa-jumpa lagi si mr right. Jenuh dah mencari, satu hasil pun tak ada,” Osyi ketawa kecil.
Your mr right just in front your eyes, Reen. Reen aje yang tak nampak,” Nayra kerut dahi.
“Hah, mana?”
Mulut Osyi dijuih pada Rayyan.
“Rayyan Ukail, your own husband. You know what? Wan takkan buat sesuatu keputusan tanpa fikir panjang. Your taste of husband is perfectly on Rayyan, Reen. He had all of your criteria. Biar buta mata, jangan buta hati,” ujar Osyi serius.
Nayra senyum nipis. Jauh di sudut hatinya cuba menilai kriteria yang diidamnya itu. Osyi is true, all of her criteria on him, her husband. And, she’s known a long time ago. What?! Yes. Sepupu sendiri kan orang paling dekat untuk kita jatuh cinta. Tsk.
*****
NAYRA pandang ke langit. Banyak sungguh bintang-bintang bertaburan. Tangannya diangkat. Dia cuba menggapai bintang nun jauh di sana. Susahnya!
Hey, brune girl,” Nayra menoleh ke belakang. Dia punya cold-head suami elok bersandar di tepi pintu gelongsor. Dia panggil aku, brown haired-girl? Coklat sangat ke rambut panjang aku ni? Mama terkenan dengan anak omputih kot time mengandungkan dia dulu, koko kemain rambut dia ni. Tak payah dah nak membazir duit pergi dye, belum tentu dye tu halal.
What?”
It just an ashamed myself to asking you about this, but I really need your help,” Nasib baik si Nayra Arina ni jenis yang pandai cover dia punya luar alam behavior. Kalau tak, memang dekat sini juga dia meloncat.
Cold-head memerlukan bantuannya. Oh , yeah.
What is the matter?”
“Errr… I need you to pretend my amant,” Terjegil mata Nayra. Dia kini menghadap Rayyan yang masih bersandar di pintu gelongsor sambil berpeluk tubuh.
What? Your amant(kekasih) but I’m your femme(wife), Rayyan,” Rayyan mengeluh. Takkanlah dia mahu si Nayra ni menjadi isteri dia di hadapan Hannah. Sah-sahlah si Hannah terus blah tanpa mendengar penjelasan darinya.
Maybe copine(girlfriend) could be the best?”
Lagilah Nayra pening. Untuk apa pula dia perlu berpura-pura menjadi kekasih lelaki itu. Tiba-tiba dia teringat akan perempuan yang keluar dengan Rayyan tempoh hari.
“Nak buat kekasih you jealous ke? Macamlah tak ada cara lain,” Nayra kembali mendongak, melihat bintang-bintang di langit.
“Itu aje jalannya, Nayra. Kita cuma ada lagi dua bulan aje lagi. You tu, still tak ada calon kan?”
Nayra mengeluh kecil.
Its enough, just you who get into the relationship. I don’t have any interest in that contract. Whatever we’re doing, to cut off this relationship… it’ll never be. Just waste our time,” Rayyan melangkah ke balkoni. Dia berdiri di sebelah Nayra.
What do you mean?”
I heard Wan talked to abah and mama, last days. They’ll make sure that we will fail to bring those calon back. Wan tak pernah ada niat pun putuskan hubungan ni. Kontrak segala benda tu cuma syarat semata-mata,” jelas Nayra akan apa yang didengarinya beberapa hari yang lepas.
Nonsense. I really love her, Nayra. Keep that in your mind. I’ll make sure that they accept my future wife,” Keras sekali nada Rayyan. Tetapi, di dalam hati dia bagaikan mahu tergelak terguling dah.
Nayra sudah biasa dengan kedinginan Rayyan terhadapnya.
Then, what should I do? I tak pernah merancang pun untuk ada serious relationship dengan sesiapa. Even, we’re not married before,” kata Nayra bersungguh-sungguh.
Do I need to believe that?” Sinis sungguh Rayyan membalas.
Its up to you, Rayyan. Kahwin ke tak kahwin ke, sama aje. Abah dan mama tetap nak kawal hidup I. Termasuklah, Wan. I rasa sepanjang hidup I ni semunya bergantung pada dia orang. They’re controlling me like I’m just a robot; don’t have my right to live in my freedom life. You, as my husband even just suami gantung… still tak boleh nak bebaskan I,” Ya, itulah apa yang dia rasa selama ini.
So, you’re blaming them?”
Nayra menggeleng.
Its just… I want to live my life on my own planning. I have my own ambition, my needy in life, my book that I want to read, the fashion that I like, the car that I want… also my man that I really love. Apa yang I dapat, terlalu berbeza dengan apa yang I impikan,” Nayra sudah berubah nada. Sayu benar suaranya.
Rayyan tergamam seketika.
Pack all your needy stuff. We will leave for a vacation,” Putus Rayyan sebelum menghilang ke tingkat bawah.
Nayra tercengang. Apakah? Nak packing apa?
*****
“CRÈME de la crème(best of the best)!” jerit Nayra kuat. Tangannya didepangkan seluas yang mungkin.
Dress labuhnya berkibaran dek dihembus angin pantai. Sun hat dikepalanya dipegang, tidak mahu ia terbang.
“Joie de vivre(joy of life), huh,” kata Rayyan yang berdiri di sebelah Nayra.
This is life, man,” balas Nayra, ceria.
Siapa yang tidak gembira jika di bawa ke tempat peranginan yang jauh dari bingit kota ini? Laut biru di hadapannya ini sudah cukup untuk membuatnya mahu tersenyum sahaja sepanjang hari.
Your life that risk me a lot,” Nayra senyum. Ingin sahaja dia peluk tubuh tegap Rayyan itu. Biar tidak bernafas lelaki itu.
Thank you, Rayyan for taking me to this peaceful place. I just can’t remember the last time I’m on vacation…”
Rayyan senyum nipis. Boleh pula dia merayu pada Wan Aziz untuk membawa Nayra pergi bercuti. Untung sahaja Wan Aziz bersetuju. Abah dan mama juga bukan main melebar lagi senyuman mereka. Memang betullah apa yang dikatakan oleh Nayra semalam; mereka memang tiada niat untuk membiarkan mereka berpisah. Huh! Then, how about my Hannah? Gosh!
*****
NAYRA menghayati kesejukan ais krim coklat sambil menikmati keindahan pusat peranginan yang terletak berdekatan pantai itu. Deruan ombak kedengaran begitu dekat.
“Rayyan, next time try to take me holiday outside Malaysia. France could be the best place,” Rayyan tersedak. France?
Go by yourself, don’t involving me again into this crazy vacation,” Nayra kerut dahi, geram.
Tahulah dia bukan pilihan hati, janganlah sampai tak sudi bercuti dengannya. Makan hatilah macam ni, kenyang sikit kot daripada makan ais krim ni. Hari-hari pekena ais krim, boleh jadi froideur macam si suami gantung dia ni. Asyik dengan perangai coldness dia tu saja. Bosan!
Crazy? Who are taking me to this place, hah? I’m suppose it was you qarin then,” tukas Nayra selamba.
Si Rayyan Ukail yang froideur tu dah terjegil mata.
Just eat your ice cream, Nayra Arina before I push you in that swimming pool,” Cold-head punya suami. Melampau tak kalau dia tukar gelaran si Rayyan ni; Cold-head as in cold-hearted.
“Rayyan Ukail,” Nayra memanggil nama penuh Rayyan. Tentunya empunya nama pandang Nayra pelik.
“Hmmm…”
“Apa hukum seorang isteri yang mempunyai hubungan dengan lelaki lain?” soal Nayra sambil matanya memandang ais krim di sudu.
“Berdosa dan haram,” jawab Rayyan laju. Memang betul itulah hukumnya seorang isteri yang curang terhadap suaminya.
Then, isn’t I am your wife? Should I find other guy since I already have mine? Even we are not love each other, doesn’t mean that I have to disobey our hukum, right?”
Rayyan sentap.
“Jadi, you memang tak pernah ada niat nak cari calon macam yang Wan mintak?” Nayra geleng.
“Cukuplah you seorang aje yang bawa balik calon tu jumpa Wan. You boleh berkahwin empat, but I’m not. I lebih takut balasan sebab I berhubungan dengan lelaki lain sedangkan I ni isteri orang,” ujar Nayra, serius.
Hampir setahun dia memendam hal ini. Kini, sudah tiba dia menjelaskan segalanya pada Rayyan. Sepanjang perkahwinan mereka, dia cuba sebaik mungkin untuk menjadi seorang isteri yang taat. Setiap perkara yang dilakukannya, pasti dia akan memberitahu Rayyan. Di awal pernikahan mereka juga, lelaki itu sudah tegaskan; dia izinkan setiap apa yang ingin Nayra lakukan selagi tidak bertentangan dengan syarak.
Dan, itulah apa yang dilakukan oleh Nayra.
“You rela bermadu atau you nak I ceraikan you?” tanya Rayyan senada.
Nayra diam seketika.
“Perkataan cerai tak pernah wujud dalam kamus hidup I. Its up to you. Kalau you rasa… she is better than me, then you just let me go. But, just want you to know… I don’t want that boring life anymore,” Mendalam sekali kata-kata Nayra.
Dia bangun.
Sit down, Nayra,” Nayra pandang Rayyan yang turut memandangnya itu. Bukan main serius lagi wajah kacak itu.
Dengan malasnya, Nayra kembali duduk. Rayyan mencapai jari jemari Nayra.
“You dah kenapa?”
I saw your billet-doux, Nayra,” akui Rayyan dengan mata yang bersinar.
Nayra terkaku. He, what? Ommo, he saw my love letter? Dush!
“Bi… bila?”
A few month ago,” Jawapan Rayyan membuatkan Nayra mahu terjun laut sekarang juga.
Don’t joking me, Rayyan. Tak lawak pun…”
Fauhan gave me that pink book with hundreds of your billet-doux. It takes me a month to finish read your love letter to me. Why can’t you just say that you love me, Nayra Arina? Be frank with me so that I can tell our family,” Merah sudah wajah putih berseri si Nayra tu.
What you wanna tell them?”
We will continue our marriage. We don’t even need that stupid contract,” kata Rayyan. Matanya menikam ke anak mata Nayra yang sudah merah menahan tangis itu.
What about that girl?”
Rayyan senyum. Nayra mematikan pandangan pada senyuman Rayyan. Buat pertama kalinya, senyuman itu dihadiahkan untuknya. Ah, handsome overloadlah my husband ni, desis Nayra.
Just one of my friend’s wife. I pinjam wife dia sekejap. Itu semua idea abang Uwais dan kak Osyi,” Membulat mata Nayra.
What? Patutlah beria-ria kak Osyi ajak pergi restoran tu. Kemain lagi cakap dia ngidam makan tom yam kat situ. Huh, rupanya ada plan nak kenakan orang,” Nayra bingkas berdiri.
Rasa macam ada api sahaja di hatinya ini. Rayyan turut berdiri. Dia tundukkan sedikit wajahnya untuk melihat wajah Nayra yang hanya paras dadanya itu.
I’m doing this for good, right? Jealous is the best way to know that person love us or not,” bicara Rayyan sambil merenung ke anak mata Nayra. Tangannya di bawa ke pinggang isterinya.
What are you want to do, Rayyan?”
Just follow me,” Mereka beriringan menuju ke rumah chalet yang ditempah Rayyan tanpa pengetahuan Nayra.
*****
DISELAK langsir, cahaya mentari mula menerjah ke segenap bilik yang luas itu.
“Cerahlah. Tutuplah balik,” gumam suara garau Rayyan di sebalik selimut.
Promise to take me to France first,” ugut Nayra sambil senyum nakal.
Rayyan bangkit. Geram dengan ugutan si isteri.
Why we need to go to France? Tempat ni tak cukup seronok ke?” Pinggang Nayra ditariknya sehingga tubuh mereka bersatu.
“Sebab, France tempat I jumpa you balik selepas sepuluh tahun. Tak sangka sepupu I yang dulunya nerd tu boleh jadi handsome macam ni. Kalau I tahu you nak berubah 360 darjah macam ni, confirm I cop you dulu,” Rayyan gelak.
“Memang dah cop pun. Awal-awal lagi ibu cop you untuk I. Wan punya arahan tu cuma jalan senang dia orang nak satukan kita,” Nayra sandarkan dahi di dada Rayyan.
“Jadi, dia orang memang dah rancang semua ni? Tapi, kenapa masih control hidup I? It hurt me to let go of my dream, you know? I hope you’re the one who will take me into the other world that I can live like I want,” adu Nayra, manja.
So, tell me. What do you want to do? I mean, your real life dreaming,” Nayra dongak. Matanya bertentang dengan anak mata Rayyan.
I like being a writer, Caldina would the best than that Chevrolet, business book is not even my taste like my entire novel and also I prefer casual fashion than corporat fashion. For good, I got my man who I loved,” Kedua tangannya melingkar di leher froideur husband dia.
“Oh, okey. Move to my house by next week. I’ll let you live just like you want. Kita bukan lagi nikah gantung, tapi dah betul-betul kena hidup macam suami isteri yang lain. You bukan lagi under abah dan mama hundred percent, faham?” Nayra angguk.
It’s not that I hate them eh. I cuma tak nak dikawal untuk suka apa yang I memang tak suka…”
“Iya, I tahu. Jom, kita pergi round pantai,” ajak Rayyan. Nayra menguis rambut suaminya jatuh ke dahi.
Inilah froideur husband dia, suami dia yang cool. Pertama kali berjumpa selepas terpisah kerana masing-masing sibuk dengan pelajaran dan kerjaya sendiri, Nayra terjatuh hati pada sepupunya itu. Ingatkan dia perlu merahsiakan tentang itu selama-lamanya. Bertuah punya Fauhan. Balik nanti aku lenyek kau dengan bulldozer. Haip, dia tolong aku apa. Eheh.
Sabda Rasulullah S.A.W bermaksud :
“Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita. Rasulullah S.A.W ditanya: “Mengapa demikian ya Rasulullah?” Baginda menjawab: “Wanita mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ihsannya. Jikalau engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum merasa berpuas hati dan merasa cukup.” – Riwayat al-Bukhari.
~THE END~

p/s : Pearl Special Entry maybe akan dipost by next week. can't think the sweet moment at this time. huhu. tapi, dah siap quarter. haha. on my way nak siapkan manuskrip RAHSIA ARIANNA jugak. mereng terus otak CIA. hehe. by the way, enjoy this new cerpen. :D

17 comments:

  1. Hmmm.swettt sgt tapi cm pendek je....pape pun enjoy: )

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq, mona. :D. ni namanya cerita satu malam. hee

      Delete
  2. Salam akak, Cerpen ni Best.. Tapi syg pendek sangat akak, Hope akak blh uat cerpen panjang2 lagi ye :)
    Special pearl, hope sis uat best2 tau ♥
    Ecok ada lagi x cerpen nak bgi kami baca? ;)
    Sentiasa tnggu sis pos something kat blog ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah, balqiz. CIA cuba update cerpen selalu. ada ja. tapi, time ja tak menentu bila nak update. tq, balqiz. :D

      Delete
  3. Best wlupn cerpen pndek....
    Tak sabar nak bca rahsia arianna...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq, leonella. :D. rahsia arianna pun tak sabar nak habis. haha

      Delete
  4. Good as usual but you need to study more about english language because I still found many wrong grammars when I read this short story and all of your writings

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq, ika. :D. terima kasih sudi tegur. :). tak pandai sgt pun english ni. InshaAllah akan cuba improve. :)

      Delete
  5. I think you should stick to writing in Malay. I mean, the English parts just ruined everything. Most of them didn't make any sense at all. The storyline was okay but I couldn't bear finishing it, stopped halfway. If you really want to write some of the conversations in English, I advice you to check the grammar beforehand or ask someone okay? No hate, peace :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D. thank you for the advice. speechless (sebab tahu salah). hihi. big thank you. peace.

      Delete
  6. Cerpen awak ni memang best cuma saya harap awak boleh tulis dalam Bahasa Melayu sepenuhnya sebab banyak yang saya tak faham. Awak orang Melayu kan? Jadi memartabatkan Bahasa Melayu adalah perlu. Ini teguran ikhlas dari saya. Harap tak terasa. Tapi saya tetap suka cerpen awak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih, MNH. sudi tegur kesalahan saya. :D. saya positif pasal ni. hihi. terima kasih jugak sebab suka. inshaAllah cuba perbaiki kelemahan diri. :D. :)

      Delete
  7. best sangat ...tapi ...... kalau panjang sikit mesti gempak ....
    hahahahaha......

    ReplyDelete
  8. Mmng best but trlalu short...

    ReplyDelete
  9. Mmng best but trlalu short...

    ReplyDelete
  10. Cerpen yg simple tapi menarik . boleh panjangkn lg jln cerita .. apa² pun goodluck

    ReplyDelete
  11. Cerpen yg simple tapi menarik . boleh panjangkn lg jln cerita .. apa² pun goodluck

    ReplyDelete