Monday, 1 December 2014

Coretan Si Bayang Bayang

Assalamualaikum... Hye!


Pertama. Maaf sebab lama tak hapdet. Dah macam malas kan CIA nak hapdet lelaju sekarang ni. Agakla. Eheh. No wifi. No idea. No mood. Etc. Semuanya tercampak ke tasik. Grrr

Kedua. Entah bilalah nak active balik. Serius, no answer. Help me, pleaseeeee. >_<

Ketiga. CIA dalam mood... FINAL EXAM! Ini tepat bedilan. Padu menusuk ke hati. Study time tapi masih boleh online. Sebentar cuma kok. Hehe.

Itu sahaja nak bagitau. :D.




Doakan CIA. Semoga dipermudahkan urusan. In Shaa Allah. Amin. :)





'Selepas dah usaha, tawakal. Tapi, jangan tawakal tanpa usaha.'

Wednesday, 19 November 2014

Cerpen : Cinta Pokok Kaktus (Sekilas Secoet)

Assalamualaikum... Hye!

Lagi. Hanya sekilas. Memang tak menepati janji sungguhla CIA ni. Tahu. Layankan sajalah dulu sekilas secoet ni. Huhu. Line internet sangat susah nak dapat kat sini. Plus, sibuk dengan exam & assignment. Tak boleh janji bebanyak, kang dicapati pulak. Ada masa, ada line, adalah CIA lelepak kat sini tau. :). Jangan marah naaaaaaa. Bawa bersabar. Hehe. SELAMAT MEMBACA! :D. (SEKILAS) - Betul-betul secoet ni tau.



Al tarik pintu 7Eleven. Langkah terus menghala ke peti minuman sejuk, dua botol jus orange dia ambil. Setelah itu, dia bergerak ke kaunter. Tekak yang terlalu dahaga membawa dia ke sini. Kalau tidak, jangan harap dia mahu ke tempat minah merenyam yang selalu mengganggu hidupnya itu. Uih, tegak bulu roma.

“Lama tak nampak, bro?”

Al angkat kening sebelah. Dihulurkan not sepuluh ringgit kepada mamat cashier berambut perang yang sedang senyum manis itu.

“Agak lama jugak la. Kau kenapa kat sini lagi? Supposedly, kau patut balik kolej dah kan?” Mamat cashier yang sedang mengira baki wang itu terbatuk kecil.

“Kena buang kolej dah. Aku malas la fikir, buat sakit kepala…”

Amboi, senangnya. Al senyum senget.

“Sakit kepala tu sebab kau sendiri yang cari. Aku belah dulu. Jangan pulak kau pandai-pandai kasi tahu kat minah gedik tu, aku datang sini,” Al memberi amaran. Serius.

“Insha Allah. Itu pun kalau aku baik sikit,” Ngek. Sempat lagi mengusik Al. Dia sudah biasa dengan lelaki yang tua setahun darinya itu.

Dulu, kerap jugaklah Al singgah di sini. Tetapi, sejak Al sudah pindah ke tempat lain, lelaki itu sudah jarang ke mari.

Al melangkah ke kereta Satria Neo hitamnya. Cepat-cepat dia memboloskan diri ke dalam kereta apabila dia terperasan susuk tubuh si minah gedik yang paling dia anti.

“Kenapa?” soal si penumpang.

“Itu hah, minah gedik…” Bibir terjuih ke arah seorang gadis tinggi lampai yang sedang menarik pintu 7Eleven.

“Minah gedik? Siapa?” Al toleh ke sebelah. Bibir mendecit.

Haih, kantoi pulak dah. Sengih ajelah dulu.

“Abang, siapa minah gedik tu?” Lengan Al dicubit oleh si penumpang. Sebelum ini, mana pernah dia mendengar perihal tentang gadis tinggi lampai itu.

“Tak ada sesiapalah. Dah, jom. Ni hah, jus orange,” Dihulurkan beg plastik kepada penemannya hari ini.

“Ada la tu nak kelentongkan kita. Hari ni, Ari diamkan. Lain kali, siaplah abang,” Al senyum nipis. Sumpah, takkan dia sebut lagi pasal minah tu. No… no.

“Iyalah. Kita dah boleh gerak kan, sayangku Areena?” Areena sengih comel.

“Boleh, abang,” Al usap kepala Areena sebelum memasukkan gear dan meneruskan perjalanan pulang ke rumah.


Areena bukanlah cemburu mana pun. Sengaja dia mahu mengusik Al. Iyalah, selalunya dia yang sering diusik. Tapi, Al macam ambil seriuslah pula. Ah, biarkan saja. Setidaknya, lelaki itu tak berani lagi mengungkit perihal perempuan lain di hadapannya.



p/s : Kalau rajin, teka la apa kaitan Al & Areena. Peace. :)

Monday, 3 November 2014

Cerpen : Cinta Pokok Kaktus (Sekilas)

Assalamualaikum... Hye!

Come back home! Eheh. Kebetulan, ada masa sikit. Ada wifi sikit. Di sinilah CIA bertandang. Tak banyak, tapi sikit. Petang ni meroyan hanya seketika. Melalut ja yang lebih. Sorry lama tak hapdet. Sungguh, minda angan-angan tepu buat sementara waktu. Sekarang ni dah busy dengan study, assignmenta segala benda. Dah lama sangat tak jenguk. Apa-apa pun, SELAMAT MEMBACA! :D. Hanya suku cerita saja ya. In Shaa Allah. Akan diupdate cerita penuh dalam masa terdekat. (Tak main-main, betul ni. :))





Di sebalik senyuman, belum tentu punya kemanisan. Di sebalik ketenangan, belum pasti terselit sejuta kegembiraan. Namun, di setiap keikhlasan hati terzahirnya ketinggian budi. Tiada insan yang sempurna tanpa kecacatan. Tetapi, bagaimana dia berusaha mencapai kesempurnaan itu.
“Asyik mengadap Olin aje hari-hari. Tak bosan ke?”
Olin. Si pokok kaktus.
“Taklah, bu. Setiap masa tilik pun takkkan bosan,” Jemari membelek pasu bunga kecil pokok kaktus. Masih bayi lagi memandangkan pokok berduri itu baru sahaja dibeli beberapa hari yang lepas.
“Tahu tak, kaktus ni berduri. Terkena kulit, kan sakit,” Puan Faezah angkat kening. Tangan mengusap bahu anak perempuan bongsunya.
“Yang berduri itulah kehidupan, ibu. Tak semua benda dalam hidup kita ni berlaku smoothly kan. Arwah ayah pernah cakap, biarlah kita hidup dalam kehidupan yang penuh liku. Baru kita tahu perasaan berada dalam kesusahan, tahu menghargai apa yang ada…”
Senyuman nipis diulas. Ah, sungguh dia rindu.
Rindu pada yang sudah tiada. Insan yang bergelar ayah.
“Apa yang kita miliki, tak selamanya di sisi. Sabar itu kunci. Jangan hilangkan ya…”
“In Shaa Allah. Ibu, esok Ari nak pergi rumah abang kejap. Ari tertinggal buku notalah,” maklum Areena pada Puan Faezah.
“Iyalah. Dah, jom masuk. Kejap lagi papa balik, kita makan sama,” Areena angguk. Disusun kembali pokok-pokok kaktus kecil molek di bekas khasnya.
Puan Faezah mendahului masuk ke dalam rumah.
Areena berpaling ke belakang. Keluhan terbit dari bibir tanpa sengaja. Seketika kemudian, dia beristighfar. Lambat-lambat langkah dibawa ke dalam rumah.
*****
“Arin, kau nampak Al tak?” Areena kerut dahi.
Belum sempat dia duduk, sudah disapa begitu. Tiada salam, tiada ‘hye’ juga. Sengal.
“Kot iya pun excited nak tahu, biar aku ambil nafas dulu. Boleh?” Lembut dan sinis tutur Areena. Zaskia sengih.
“Sorry,” Zaskia duduk di kerusi sebelah Areena.
Botol air mineral di atas meja dicapai Areena, diteguk rakus. Dahaga. Penat berjalan dari parking ke kelas.
“Hah, kenapa dengan Al?” tanya Areena setelah hilang kepenatannya.
Zaskia buat muka malu-malu kucing.
“Arin, sebenarnya kan…” Jeda. “Aku…”
Areena pandang Zaskia, penuh penasaran. Tiba-tiba pula sahabat baik dia ni, sengal-sengal ubi semacam. Mengalahkan ‘maknyah’ sudah gayanya.
“Apa?”
“Aku suka dia,” Erk. Areena gelak. “Weh, aku serius. Kau tolonglah aku. Kau rapat dengan dia kan. Please,” pujuk Zaskia.
Selama hampir dua tahun mereka sekelas, ini merupakan kali pertama Zaskia meminta bantuannya. Dan, ianya berkaitan dengan seorang lelaki. Daniyal Alfiq. Heh. Kenapa dalam berjuta lelaki dalam dunia ni, Zaskia mahukan si lelaki itu?
“Sejak bila kau suka dia? Aku tak pernah tahu pun,” Kening sebelah kiri diangkat. Muka direlakskan sehabis mungkin.
Mana boleh gabra. Tak boleh.
“Errr… dua hari lepas,” Jatuh rahang Areena dibuatnya.
Dua hari lepas? Mak oi. Liur ditelan kasar.
Maksudnya, hari yang sama dia dan Al berselisih faham. Sudah. Bila masa pula Al dan Zaskia bertemu?
“Cuba cerita dengan aku, apa yang jadi sebenarnya?” Jika tadi, dia langsung tidak berminat. Kini, sepenuh perhatian diberikan.
Mana boleh dia biarkan. Hal ini berkaitan dengan Al, okey. Daniyal Alfiq. Tidak boleh tidak, dia harus tahu.
Zaskia garu hidung. Kelu. Bagaimana dia harus memulakan cerita?
“Kau tahu kan, dua hari lepas aku ada consultation dengan Prof Aniza,” Areena angguk laju. “On the way aku nak balik tu, entah macam mana aku terserempak dengan malaun-malaun mana aku pun tak tahu. Kebetulan, Al ternampak aku kena kacau. Masa tulah, dia tolong aku. Dan, masa tu jugaklah hati aku jatuh tergolek. Hmmmm,” Semangat Zaskia bercerita.
Areena terdiam. Mimik muka masih tenang.
Dalam hati, hancur lebur remuk redam sudah hatinya.
“Okey. Jadinya, kau nak aku tolong kaulah ni. Bagitau si Alfiq tu, kau suka dia?” Laju Zaskia mengangguk. Senyuman paling manis dihadiahkan.
“Tolong la. Please. I’ll treat you… hmmmm. Hah, pokok kaktus. Nak?”
Areena mengeluh.
Bukan pokok kaktus yang dia inginkan sekarang ini. Tetapi, bagaimana dia hendak menjelaskan isi hati si Zaskia ni pada Al. Mahunya kena pelangkung nanti. Paling kejam pun, Al merajuk sebulan. Eheh.
Keliru.
“Tengoklah macam mana. Itupun kalau Al nak dengar,” Mata dikerdip comel.
Zaskia menjuihkan bibir. Takkanlah si Al tak mahu mendengar bicara Areena. Sedari awal masuk ke universiti lagi, Zaskia sudah mengetahui keakraban Areena dan Al. Ke hulu ke hilir, bersama. Jaranglah dia nampak Al dan Areena bergerak berasingan.
*****




p/s : Sesaja nak bagi suspens & surprise. :D. Sorry naik lorry kan. >_<

Friday, 12 September 2014

Cerpen : Nadeem Ayuna Siri 4

Assalamualaikum... Hye!

CIA muncul balik dah hah. Hehe. Nadeem Ayuna, macam biasalah. Pendek ja kisahnya. :D. SELAMAT MEMBACA! :D


‘Keluar dan perhatikan alam sekeliling. Perhatikanlah kebun-kebun yang indah dan telitilah makhluk Allah dan keindahan ciptaan Yang Maha Pencipta’ – Dr. ‘Aidh Abdullah Al-Qarni.
“Seronok kan sesekali berjogging kat sini,” kata Ayuna.
Nadeem senyum.
“Ha’ah…” Perlahan sahaja nada lelaki itu. Matanya ralit merenung ke tasik. Indah, sungguh cantik. Subhanallah.
Matahari yang memerah menandakan malam mahu melabuhkan tirai.
“Kenapa? Awak fikir apa?” tanya Ayuna sambil melabuhkan punggung di batu besar yang terletak di tepi tasik.
Nadeem pula bersandar di batu bersebelahan, memeluk tubuh.
Sekadar melepaskan lelah setelah penat berjogging di sekitar taman. Hari cuti sebeginilah mahu menghabiskan masa bersama Ayuna. Hari lain, kelas dan aktiviti persatuan memenuhi jadual. Sebelah malam sahaja boleh berbual panjang. Itu pun jika masing-masing tidak keletihan.
“Terfikir. Patut ke saya menyewa dekat luar?” Terangkat kening Ayuna.
“Duduk luar? Kenapa?”
“Anony tu tak lama lagi nak datang sini. Kekoklah. Lainlah kalau dia tu lelaki. Hish, tak biasalah,” rungut Nadeem.
Ayuna mengeluh perlahan.
Sebenarnya, dia juga terfikirkan hal yang sama. Risau juga dia mahu meninggalkan Nadeem. Eheh.
“Walid dengan umi benarkan ke awak nak duduk luar?” Nadeem jongket bahu.
“Tak bincang lagi pun. Cuma terfikir aje masa tengah jogging tadi,” Cermin mata yang melurut, ditolak perlahan.
“Atau…” Ayuna pandang Nadeem di sebelah. “… awak nak stay dengan saya aje. Kat rumah abah. Nak?” Kening diangkat berulang kali.
Bernas tak kita punya idea. Heh.
Nadeem membalas pandangan Ayuna, kening berkerut nipis.
“Sounds good…”
Ayuna senyum senget. Nadeem seperti menyokong cadangannya.
Nadeem turunkan telapak tangannya ke kepala Ayuna.
“Tapi, tak bolehlah. Susah nak keluar jumpa kawan-kawan usrah,” Erk. Mati terus senyuman Ayuna.
Ditolak tangan Nadeem dari kepalanya. Dia melangkah meninggalkan Nadeem yang terpinga di belakang.
Nadeem menggaru kepalanya. Dia buat salah apa pula ni? Berlari anak dia mengejar langkah Ayuna yang semakin jauh.


Novel DIA… Cinta Yang Kucari karya Rehan Makhtar yang terletak elok di atas meja belajar dicapai Ayuna. Dia bingkas naik ke katil dan bersandar di kepala katil. Sejak dibeli di pesta buku dua hari lepas, novel itu masih belum terusik. Baru kini dia berpeluang untuk membacanya.
“Merajuk ke?” Ayuna angkat wajah.
Belum sempat membaca sinopsis novel, Nadeem seperti mahu berbual dengannya pula. Ayuna diam.
Nadeem duduk di kerusi meja belajar.
“Perlu ke nak merajuk?” soal Nadeem lagi. Dua kali dia mengulang perkataan ‘merajuk’. Tanda dia memang memerlukan jawapan.
Diam lagi.
“For the third time…”
“Tak merajuk pun. Terkilan aje,” potong Ayuna pantas. Mata dia ditunakkan pada permukaan novel.
Dalam kepala, hanya ada dua perkataan sahaja. Payed. Luth. Terasa hendak ketawa pula mendengar nada serius Nadeem menyoalnya.
“Haaa… boleh cakap pun. Kan dulu ada janji. Tak puas hati sebesar kuman pun, kena cakap. Jangan diam macam ni,” bebel Nadeem.
Ayuna ketawa. Tak tahan lagi dah.
“Iyalah, pak cik. Pasal tadi, suka hati awaklah nak stay mana pun. Asalkan walid dengan umi benarkan, saya okey aje…”
“Betul ni, tak kisah?” Ayuna angguk. Siapalah dia mahu menghalang?
Sudah si suami yang mahukan begitu, dia akur sajalah. Malaslah mahu membantah. Nampak sangat macam dia cuba mengawal hidup Nadeem pula nanti.
“Tak kisah. Sekarang ni, saya nak baca novel. Boleh?” Nadeem hadiahkan senyum nakal.
“Boleh. Tapi…”
Ayuna kecilkan mata. “Tapi?”
Nadeem pantas meloncat ke katil. Dia duduk di sebelah Ayuna, selamba.
“Kena baca sama-sama,” Erk. Ayuna menggeleng. Dijarakkan sedikit jarak mereka.
“Sejak bila awak minta layan novel chenta ni? Buang tabiat ke apa,” Gila dia tak pelik.
Sebelum ini, setiap kali dia melayan novel-novel cinta mesti Nadeem ketawakan. Digelar minah jiwanglah. Meroyan tergilakan si herolah. Alih-alih, lelaki itu mahu membaca novel bersamanya malam ini.
“Ala. Sesekali aje. Lagipun, lepas ni dah tak boleh nak bersweet-sweet dengan awak macam ni lagi dah. Cepatlah,” Novel ditangan Ayuna dirampas Nadeem.
Sengal.
“Oh, kiranya ni kita tengah dok bersweet-sweetlah kononnya ni. Tak sweet langsung,” balas Ayuna, geram. Dia peluk tubuh.
“Macam ni tak sweet lagi? Habis, sweet awak tu macam mana?”
Sudah, gaduh pula.
Ayuna jongket bahunya.
“Hmmm. Kalau macam ni, sweet tak?” Kepala dijatuhkan ke riba Ayuna yang duduk melunjur itu.
Terjegil mata Ayuna. Pertama kali ni, Nadeem approach dia sebegini berani. Serius. Tak tipu.
“Errr…”
Speechless. Clueless. Alahai, Nadeem. Awak dah sengat hati Puan Isterilah. Ayuna berlagak biasa. Padahal, jantung berdegup laju semacam dah ni.
“Jomlah baca. Kisah apa ni? Cuba cerita sikit,” Adoi. Si Nadeem tak perasankah raut Ayuna yang merona sakan tu?
Ayuna usap dahinya kasar. Fuhh, sengaja menduga betul.
“Nak tahu, kena bacalah,” Heh. Nak baca bagaimanalah agaknya jika Nadeem semakin berani bertindak ala-ala suami manis seperti yang berlaku sekarang ini?
“Iyalah. Masalahnya sekarang, awak tak join saya baca pun,” Nadeem pandang Ayuna.
Ayuna sengih.
“Nak baca macam mana, awak duduk macam ni…”
Nadeem serahkan kembali novel hasil perahan idea penulis yang diminati Ayuna kepada tuannya.
“Awak bacalah, saya dengar,” Ayuna kaku.
Haish. Apasal sweet sangat ni, Inche Suami oi? Terlebih telan gula ke tadi?
“Alah, tak feelinglah baca kuat-kuat,” Nadeem mendengus. Ada sahaja alasannya.
“Saya tak suruh awak baca kuat-kuat pun. Perlahan dan saya masih boleh dengar. Kalau saya terlelap, kejutkan,” kata Nadeem, mata menengadah syiling. Suka begitu.
Ayuna tidak tahu, jantung dia juga mengepam laju sebenarnya. Ingat dia tak terkejut dengan tindakan spontan dia ni. Nadeem sendiri pun tidak faham, mengapa dia bertindak sebegini. Sedangkan selama ini, mana pernah nak approach Ayuna seberani sekarang ni.
Mahu tidak mahu, Ayuna turutkan saja. Dia memulakan pembacaan. Perlahan dan penuh intonasi. Terkebil-kebil jugalah mata dia.


Nadeem membantu Ayuna mengangkat beg ke bilik. Abah dan ibu Ayuna tersenyum. Senang hati kerana anak perempuan mereka kembali menetap di sini. Tidaklah sunyi sangat rumah mereka.
“Nana bawak semua barang Nana di sana ke?” soal Puan Hana.
“Taklah, bu. Nana bawak balik baju dengan buku-buku yang nak guna aje. Kan barang Nana kat sini pun banyak. Rumah Nana kan?”
Puan Hana gelak.
“Lupa pulak Nana ni anak ibu,” Ayuna ketap bibir.
Mulalah tu nak buat dia touching. Ibu oh ibu. Anakmu ini masih puteri kesayanganmu.
“Alah, ibu ni. Macamlah kita ni berpisah lama dah. Baru hujung minggu lepas aje Nana balik sini,” Ayuna dakap erat tubuh Puan Hana.
“Iyalah, princess ibu. Nanti dah duduk asing dengan Nadeem, tak rindu ke? Ibu ni… kalau abah pergi outstation, tak senang duduk tau…”
“Masalahnya, ibu memang ikut abah pergi outstation kan?” Puan Hana hanya sengih.
“Amboi, anak beranak ni. Yang nak berpisahnya, Nadeem dengan Nana. Bukannya ibu dengan Nana,” sampuk Encik Razif yang datang entah dari mana.
Nadeem yang baru turun dari bilik Ayuna di tingkat atas, tersenyum.
“Alah. Saya cuma nak comfortkan princess kita ni, abang. Orang nak berpisah dengan suami kan. Malam karang sememeh aje muka, bantal peluk tak ada,” Sempat lagi Puan Hana mengusik.
Pelukan dilepaskan. Ayuna senyum nipis.
Betul cakap ibu. Malam ni, dia bakal tidur sendiri. Tiada Nadeem di sebelah menemaninya. Haiyo, mulalah hati nak gundah gulana.
“Dah, tu Nadeem nak balik dah. Ada urusan lain lagi,” Encik Razif mematikan lamunan Ayuna yang bakal berpisah tempat tinggal dengan si suami.
“Nadeem balik dulu, abah, ibu. Insha Allah, ada aje masa Nadeem singgah,” Nadeem bersalaman dengan Encik Razif dan Puan Hana sebelum melangkah ke kereta.
Ayuna mengikut di belakang.
“Whatsapp ada, do cantact me. Sekerap yang boleh,” pesan Nadeem.
“Uhuh. Kerap? Tak bosan ke?”
“Tak bosan kalau dengan isteri sendiri, Puan Ayuna oi…” Ayuna cebik.
“Insha Allah. Awak pun sama ya, jangan nak harapkan saya aje whatsapp awak. Tahu kan ‘last seen’ tu benda paling pantang?” Nadeem angguk.
“Tahu. ‘Last seen’ awak tu untuk contact saya aje. Faham?”
“Iyalah, Inche Suami. Jumpa lagi kat kelas esok,” Ayuna menghulurkan salam. Sebak pula.
“Fi hifzillah. You have me, I’m yours,” Ditarik Ayuna ke dalam pelukan. Hanya seketika. Nampak dek jiran, hancurlah.
“Same goes to you. I’m yours,” Ayuna ukir senyum.
Tak boleh nak menangis meraung. Esok, lusa, tulat dan seterusnya pun masih akan bertemu lagi biarpun hanya di kelas.
Nadeem menghidupkan enjin keretanya. Sempat dilambaikan tangan sebelum kereta menghilang. Ayuna mengeluh perlahan sebelum melangkah perlahan ke dalam rumah. Dulu boleh sahaja hidup sendiri, tanpa suami. Kini juga, boleh! Semangat Nur Ayuna!


p/s : Tak ada isi pun sebenarnya. Main hentam tulis ja ni. Buah tangan lepas lama tak hapdet blog. Ringkas ja tau. Malam ni, Inshaa Allah… BCP (AmarDini) pulak. Pun kalau boleh nak ringkas ja. Cerpen panjang masih dalam proses. Buat sekerat jalan, lost idea. Benda biasa kalau adanya pengacau. Hehe.

Saturday, 23 August 2014

Fokus




Assalamulaikum... Hye!


good night, CIA lovers! hihi.

petang tadi punya decision. CIA dah decide nak stop posting buat sementara waktu. CIA nak fokus manuskrip Rahsia Arianna dulu. banyak lagi yang nak kena catch up sebenarnya. editing pun macam kulit kuaci dah. keras tapi cepat rapuh. boleh nak buat posting tapi mungkin lambat dan pendek. tak boleh nak tulis panjang-panjang. nanti asyik teringat kat STNK yang still complete lagi tu. lama sangat nak siapnya. huhu.

Inshaa Allah. ada masa CIA update. kalau rajin, boleh jenguk twitter CIA. boleh jugak cari hashtag #thetalkingCIA. segala luahan perasaan hada. hehe. peace. ada jugak dialog hero heroin CIA kat situ. cuma, pendek jalah. twitter kan.

doakan untuk CIA tau. nak siapkan manuskrip STNK before sambung study. :D.

CIA dah bagitau ni kan. jangan tertunggu-tunggu tau. hehe. ada masa CIA update, CIA habaq kat hampa na. jangan marah haaaaa.... relaks ja. 

sayang semuanya. :*. 

wasalam. :)

Friday, 22 August 2014

Cerpen : Nadeem Ayuna Siri 3



Hujan. Lebat. Guruh berdentum. Petir sambar menyambar. Alhamdulillah, rahmat Allah. Pintu gelongsor yang menghala ke halaman rumah yang terbuka ditolak. Tidak mahu tempias hujan masuk ke dalam rumah. Ayuna senyum nipis. Tiba-tiba dia teringat, salah seorang ahli kumpulan assignmentnya ada berbicara tentang hujan semalam.
Katanya; hujan ibarat plaster yang membalut luka.
Kala sedih, hujan menimpa. Ia seperti turut menangisi kesedihan.
Kala gembira, hujan membasahi. Ianya tanda merai kegembiraan.
“Hujan… plaster. Plaster bukan tandanya sakit? Hmmm…” Ayuna melangkah naik ke bilik. Dia senang mencurahkan idea menulis tika hujan. Curahannya pasti selaju hujan yang lebat.
“Nana, lamanya Nadeem keluar. Dia pergi mana lagi?” tanya Hajah Aliyah ketika terserempak dengan Ayuna di tangga.
“Nadeem singgah rumah Ustaz Ben kejap, umi. Ada hal apa entah nak bincang,” jawab Ayuna.
Mujur Nadeem ada Whatsapp dia tadi mengkhabarkan kelewatannya pulang. Kembang kempis jugalah hidung Ayuna kalau dia tidak tahu di mana Nadeem. Mahunya kena pelangkung dengan Hajah Aliyah. Mulalah umi mertua dia nak buka hikayat.
“Iyalah. Risau jugak umi. Dahlah. Umi turun bawah dulu. Kejap lagi walid dah nak sampai,” Ayuna angguk.
Laju Hajah Aliyah menuruni anak tangga. Ayuna menyambung langkah ke bilik.
Masuk sahaja ke dalam bilik, Ayuna pantas mendapatkan buku notanya di atas belajar. Pen yang sedia dikepil di hujung buku dia tarik. Dia duduk di kerusi.
“Maaf, Madam Asus. Nana nak tulis dalam buku dulu tau. Malam nanti, kita berchenta ya…” Asus yang tertutup diusap Ayuna lembut.
Takut pula si Madam Asus merajuk. Tsk. Ayuna… Ayuna.
Patutlah Nadeem selalu mengusik puan isteri tak cukup umur. Kalau boleh, semua benda dalam bilik ni… Ayuna nak jadikan kawan. Setiap satu benda diberi nama dan dijadikan teman berbual. Dah macam orang tak betul pun ada.
Madam Note, let’s sharing and loving,” Mata pen mula berlari di helaian nota.
Mode : Hujan
Hujan umpama plaster. Membalut kesedihan kelukaan. Membalut kegembiraan. Bak kata Umira, Hujan mampu bersedih, mampu bergembira. Sekarang… Madam Nana sedang gembira. Hujan, kau selimutlah Madam Nana dengan kesejukan gembira. Sebagai tanda kau turut berkongsi rasa. Terima kasih, Hujan. - via Madam Nana.
*****
Walid pandang umi. Umi pandang walid. Keduanya saling bertukar isyarat. Hendak bersuara, anak menantu ada bersama. Sudahnya, walid mengalah. Entah apalah yang hendak mereka bincangkan dengan Nadeem dan Ayuna. Umi senyum. Tidak perlulah dia mengeluarkan suara.
“Nadeem, walid dengan umi nak bincang sikit…” Beku benar suara Haji Azman. Bukannya apa, dia tidak bersedia sebenarnya.
Nadeem yang kusyuk menonton berita di TV toleh ke belakang.
“Bincang apa, walid?”
Ayuna turut sama pandang walid dan umi.
“Errr… sebenarnya…” Haih, tidak lepas pula Haji Azman mahu berbicara. Seperti ada sesuatu yang menghalang. Kekok.
Hajah Aliyah bersabung pandang dengan Ayuna. Ayuna buat muka blur. Kening dia terangkat sedikit. Hajah Aliyah jongket bahu.
“Aik, sejak bila walid gagap pulak ni? Selalunya elok aje walid bincang,” kata Nadeem, pelik.
“Bukan. Hmmm… sepupu walid, Ehsan. Nadeem ingat tak Uncle Ehsan?” tanya Haji Azman sebagai pembuka perbincangan.
“Kenal rasanya. Uncle Ehsan yang ada bisnes kereta tu kan?” Haji Azman angguk laju.
Ayuna kembali pandang televisyen apabila perkara yang ingin dibincangkan itu seperti tidak berkaitan dengannya.
“Ha’ah. Uncle Ehsan call walid. Kalau boleh, anak Uncle Ehsan nak stay rumah kita. Tapi, Nadeem tahulah kan. Selain keluarga terdekat kita, tak ada yang tahu pasal Nadeem dan Nana. Jadi…” Haji Azman telan liur kasar.
“Jadi?”
“Boleh tak, buat sementara waktu… Nadeem dengan Nana tinggal di bilik berasingan?” Oh, soal itu rupanya.
“Anak Uncle Ehsan tu lelaki ke perempuan, walid?”
“Perempuan,” celah Hajah Aliyah.
Nadeem terangguk-angguk.
Ayuna cuit bahu Nadeem. Encik suami angkat kening.
“Awak, perempuanlah. Dengar tak?” Terus membulat mata Nadeem. Erk.
Haji Azman dan Hajah Aliyah ketawa. Berangan apalah si Nadeem ni. Agaknya sebutan perempuan dibaca mindanya sebagai lelaki kot.
“Lah, Nadeem kan lelaki. Kenapa pulak anak Uncle Ehsan nak stay sini? Kan tak elok, walid, umi,” bantah Nadeem dalam kelembutan.
“Uncle Ehsan percayakan walid dan umi untuk jaga anak dia buat sementara waktu. Kalau dia tahu hubungan Nadeem dengan Nana, okeylah,” ujar Haji Azman.
“Apa susahnya, bagitahu ajelah. Lagipun, Uncle Ehsan tu sepupu walid kan,” Nadeem jadi tidak selesa pula.
“Haish, dah kata nak rahsiakan relationship kamu berdua. Anak Uncle Ehsan tu bakal pelajar di tempat yang sama dengan kamu,” Serentak Nadeem dan Ayuna saling berpandangan.
Terkejut.
Jika begitu, memang lamalah anak Uncle Ehsan di sini.
*****
Masuk sahaja ke dalam bilik, terus Nadeem humban tubuh ke katil. Ayuna? Tenung suami dia dengan muka pelik. Nadeem senyum saja. Penat ke hulu ke hilir hari ni.
“Awak, macam mana kalau saya pindah balik rumah abah ibu aje? Kan senang gitu,” cadang Ayuna.
Dia duduk di birai. Bibir dimuncungkan. Tabiat ketika sedang gelisah.
“Boleh ke?” Erk. Lipat maut Ayuna paling ke belakang. Nasib baik tak tercabut urat leher. Heh.
“Nak ke… duduk asing-asing?” tanya Ayuna kembali. Nadeem tenung syiling. Mata di sebalik cermin mata bingkai hitam itu meliar ke sekeliling syiling.
“Macam mana kalau anony tu pikat saya? Rela ke?” Ayuna ketap bibir. Luku kepala baru ketahuan.
“Hmmm… rasanya kalau… Encik Nadeem Aliff ni tak meroyan menggatal, boleh aje kot tinggal asing-asing,” Ayuna bersuara keras.
Nadeem gelak.
“Percaya saya tak?”
“Gila tak percaya. Habis percayalah ni cadangkan nak tinggal asing-asing,” balas Ayuna sambil mencapai telefon bimbit di atas meja sisi.
“Dari tadi lagi asyik tinggal asing-asing. Sungguh ni nak pindah balik rumah abah?” Ayuna angguk.
Nadeem bingkas duduk. Lama dia tenung Ayuna yang kusyuk melayan Twitter itu.
“Kenapa?” soal Ayuna tanpa berpaling.
“Kalau rindu?”
Ayuna angkat kepala. Dia pandang Nadeem. Mata mereka bersabung.
“Facebook ada. Twitter ada. Nak paling dekat… Whatsapp pun ada. Paling dekat lagi… kita kan satu kelas,” Jawapan paling rasional rasanya yang Ayuna pernah cakap.
Apa lagi, sememehlah raut si Nadeem tu.
Buruk benar tengoknya. Siapa yang jatuh cinta dulu ni? Si Ayuna yang approach Nadeem dulu pun tak adalah nak ambil serius soal tinggal berasingan.
“Eloklah tu bagi jawapan macam tu kat suami?”
“Tak cakap pun elok. Tapi betullah. Takkanlah nak tinggal sekali. Buatnya anony tu satu kuliah pulak dengan kita… tak ke naya. Dah alasan apa pulak nak bagi, saya stay kat sini?” Nadeem kembali berbaring.
Betul juga apa yang dicakapkan oleh Ayuna itu.
“Ish, tak jauh ke rumah abah nak pergi kelas nanti?” Soalan lagi.
Harapan puan isteri tarik balik cadangan tu. Harapan tinggal harapan sajalah apabila…
“Sebelum kahwin boleh pulak ya saya pergi kelas dari rumah abah? Maknanya tak ada masalah tu. I can drive what…” Ayuna letak kembali telefon bimbitnya di meja sisi.
Dia duduk bersila, menghadap Nadeem yang berbaring itu.
“Sesekali nak jugaklah rasa erti rindu…”
“Rindu? Bukan hari-hari ke awak mengadu rindu kat saya?” Ahah, kantoi. Ayuna buat muka selamba.
Cover sikitlah. Malu.
“Iyalah. Rindu bila duduk berasingan ni lainlah, awak. Bolehlah. Haih, awak yang berat hati nak biar saya balik rumah abah kan. Kan kan kan,” Alamak. Nadeem tarik selimut, tutup muka.
Termalu sendiri.
“Mana ada…” Tak mengakulah pula.
“Tak apa. I’ll let you go this time, encik suami. Lain kali kalau tertangkap gini lagi, siaplah awak. Jangan kata saya tak warning eh,” Ayuna turun dari katil.
Dia melangkah ke bilik air. Cuci muka. Gosok gigi. Berwudhuk. Rutin setiap malam sebelum tidur yang kerap kali Nadeem ingatkan. Sekarang ni dah melekat bak gam gajah di kepala Ayuna. Bagus Nadeem trained isteri dia. Thumbs up.


p/s : Habis kisah Nadeem Ayuna malam ni. Skrip dan story hanya santai. Tak pening kepala otak nak create story pasal budak berdua ni. macam yang CIA taipkan(sebab tak cakap) dulu, NADEEM AYUNA ada bila CIA rasa nak buat cerita depa. Hehe. SELAMAT MEMBACA! :D. bolehkah Ayuna tinggal berasingan dengan Nadeem? Entahlah. Peace.

Thursday, 21 August 2014

Cerpen : Pearl Raya

Assalamualaikum… Hye!

Pearl Raya ni just santai-santai ja. Mood raya dalam sibuk melayan tetamu. Hehehe. Ada cerita yang agak tergantung. Tapi… CIA akan buat sambungan. InshaaAllah. Kalau nak info apa-apa, please lawat twitter CIA tau. Kalau nak taulah. If nak tau pasal latest cerpen or enovel boleh tengok yang CIA letak hashtag #thetalkingCIA. Dialog pendek pun ada. :D. lewat malam sikit baru CIA update cerpen siri, NADEEM AYUNA. Peace. SELAMAT MEMBACA! :D. Tak terlambat lagi. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN. hihi


“TIA…” Mutia mendongak. Senyuman senget terulas di bibirnya. Kenapa? Padanya, si pemanggil seolah-olah sedang mengejeknya.
“Kau buat apa datang sini?” soal Mutia, langsung tiada nada mesra pada suaranya. Masih terkilan akan perbuatan si sahabat.
“Sebab aku rindukan kau, Tia,” balas Soffi lembut.
Mutia senyum sinis.
“Buat apa kau nak rindukan aku? Kau sendiri tahu yang aku ni pembunuh, gila… apa lagi? Kau tak layak jadi kawan aku, Soffi,” tukas Mutia.
Soffi ketap bibir.
“Aku tak pernah fikir macam tu, Tia. Kau kawan aku dunia akhirat. Kenapa aku di sini? Hanya satu sebab aje, Tia. Kau tu tanggungjawab aku. Aku penjaga kau…” Mutia gelak nipis.
Sudah tua sebegini pun masih memerlukan penjaga. Agaknya sampai ke tua kerepotlah dia perlu menghadap Soffi. Dia bukanlah membenci Soffi, cuma dia gagal mengawal amarah apabila teringatkan Soffi yang bersekongkol dengan Fariz. Soffi yang dulunya selalu menyokong segala tindakan, kini sudah berubah.
“Baliklah, Soffi. Aku bahagia kat sini. Tak payahlah korang semua nak risaukan aku. Tinggalkan aku sendiri,” Mutia berkata tanpa nada.
“Tapi, Tia…”
“Sudahlah, aku penat. Pergilah balik. Kalau boleh, jangan datang sini lagi. Aku benci!” Soffi hanya mampu memandang Mutia beredar dari bilik tetamu.
Terbit perasaan kesal di benak hatinya. Dia gagal menjalankan amanah yang diberikan arwah papa Mutia padanya dulu. Namun, dia pasti suatu hari nanti… Mutia akan mencarinya juga. Dan… dia akan menunggu saat itu tiba. Hanya Mutia sahabat dunia akhirat dia.

BMW M3 SPORT yang dipandu diberhentikan tidak jauh dari pagar sebuah sekolah rendah. Fariz keluar dari keretanya dan bersandar sambil memeluk tubuh di sisi kereta. Jam tangan di pergelangan tangan kiri dipandang sekilas. Sekejap lagi muncullah Chiya memandangkan waktu persekolahan sudah pun tamat.
Daddy!”
Chiya berlari anak mendapatkan Fariz. Kanak-kanak lain turut mendapatkan waris masing-masing yang sedia menunggu.
“Masuk dalam dulu, panas ni,” Pintu di tempat duduk penumpang dibuka Fariz. Chiya pantas meloloskan diri ke dalam kereta.
Fariz turut masuk ke dalam kereta lalu menghidupkan enjin kereta sebelum menarik tali pinggang keledar untuk Chiya.
How was your day, sayang?” soal Fariz sambil memasukkan gear dan meninggalkan kawasan sekolah.
Great, daddy. Tapi, Chiya lapar…” Manja suara Chiya mengadu. Fariz tergelak.
Hari ini adalah pengalaman pertama Chiya berpuasa. Sudah tentu anak perempuannya itu masih belum biasa. Kebiasaannya waktu sebegini, Chiya sedang enak menjamu selera. Sengaja Fariz dan Adelin mahu mengajar Chiya agar berpuasa supaya anak itu terbiasa dengan amalan itu.
Fariz usap kepala Chiya perlahan.
“Dah separuh harilah. Tahan eh, sayang,” Chiya menjuihkan bibir. Tangannya menekan perut, tanda dia sememangnya lapar.
Padahal dia bersahur bersama daddy dan mummynya awal pagi tadi.
I’ll try, daddy…”
Good girl,” puji Fariz. Sesekali dia melirik pandangan ke arah Chiya di sebelah. Comel sahaja wajah kusut itu.

SAMPAI sahaja di rumah, Chiya terus naik ke biliknya. Mahu merehatkan diri katanya pada Fariz tadi.
“Amboi, melulu aje jalan. Kenapa tu?” tanya Adelin pada Fariz yang sedang menutup pintu. Fariz menghampiri Adelin di ruang tamu, sedang menyuap Rania nasi.
“Nak rehat, penat puasa,” jawab Fariz bersahaja. Adelin gelak. Sudah diagak akan hal itu. Sememeh sahaja wajah Chiya ketika masuk ke dalam rumah tadi.
Selalunya, kanak-kanak itu akan bermain dengan adik-adiknya dahulu sebelum membersihkan diri setelah penat pulang dari sekolah.
Supposedly, kita ajar Chiya puasa awal lagi. Tak adalah teruk macam ni,” kata Adelin.
“Lama-lama nanti, biasalah tu. Kejap lagi mummy pergi jenguk Chiya kat atas. Daddy risau dia collapse pulak kat bilik tu,” balas Fariz sambil mengusik Rayqal yang sibuk bermain dengan toys dia.
“Apa pulak collapsenya? Chiya manalah ada gastrik. Daddy sambung suap Nia, mummy naik atas kejap,” Fariz gelak nipis.
Adelin tampar belakang Fariz, tahu suaminya itu sedang mengujinya.
“Apa ni, pukul suami. Tak baik tahu,” Adelin buat muka.
Teasing isteri pasal anak boleh pulak,” Kuat Fariz gelak kali ini. Nampak sangatlah Adelin turut risaukan Chiya.
“Gurau ajelah, sayang. She will be okay…”
Adelin pantas sahaja mendaki anak tangga ke bilik Chiya. Suara esakan menarik perhatian Adelin yang baru tiba di hadapan bilik Chiya. Ditolak daun pintu bilik perlahan. Chiya sedang menekup muka ke bantal. Bahunya juga terhenjut-henjut. Terangkat kening Adelin. Kenapa Chiya menangis?
“Chiya…”
Punggung dilabuhkan di katil bujang Chiya. Pakaian sekolah masih lengkap ditubuh anak perempuannya itu.
“Sayang mummy, kenapa ni? Tell me,” Tubuh Chiya ditarik Adelin perlahan agar menghadapnya. Wajah Chiya kemerahan dek menangis. “Daddy buli Chiya ya?” soal Adelin lagi.
Fariz bukannya boleh dipercaya sangat. Manalah tahu suaminya ada mengguris hati Chiya tanpa sedar. Sesekali pernah juga Fariz melayan Chiya seakan sedang menghadapi penjenayah. Banyak kali jugalah Adelin perlu menegur Fariz akan sikap yang berlaku tanpa sedar itu.
Mummy, I’m hungry,” adu Chiya dengan suara seraknya. Adelin membawa Chiya ke dalam pelukannya. Alahai, kesiannya. Lapar rupanya si manja dia ini.
Mummy ingat Chiya dah besar, dah boleh puasa. Rupanya si kecil manja mummy lagi ya. Jom… mummy mandikan dulu manja mummy ni. Lepas tu, baru boleh makan,” Diusap lembut pipi Chiya yang penuh dengan air mata itu.
Kuat berdrama juga si Chiya ni pun. Tadi dengan si daddy, tak beraninya nak mengadu manja sebegini.

BERSELERA benar Chiya makan nasi. Fariz hanya menggelengkan kepala. Ketika dia bertanya tadi, hendak mencuba. Dia bukannya kejam sangat sampai tidak tahu Chiya tidak mampu berpuasa seharian.
“Sedap tak?” tanya Fariz.
“Sedaplah, daddy. Tapi, daddy tak boleh makan. Daddy kan puasa,” Pandai pun Chiya.
“Iya. Daddy tak nak makan pun…” Kepala Chiya diusap. Ceria kembali wajah comel itu. Kalau macam ni, alamatnya Chiya berpuasa setengah hari sajalah. Sebagai permulaan latihan.
Adelin menuangkan susu ke dalam gelas dan diletakkan di atas meja. Terus sahaja disambar Chiya.
“Amboi, makan tu elok-elok… nanti tercekik pulak, Chiya sayang,” Adelin duduk di kerusi di sebelah Chiya.
Rania dan Rayqal dah selamat berdengkur di ruang tamu. Penat bermain. Bagilag peluang pada si kakak yang penat di sekolah bermanja dengan daddy dan mummy pula.
“Mummy, sebelum daddy lupa. Minggu depan, office ada buat majlis berbuka puasa tahu. Kosongkan jadual ya,” Adelin angkat kening.
“Apa pulak mummy. Daddy tu yang kena kosongkan jadual. Mummy ada aje kat rumah ni, daddy tu sibuk mengalahkan menteri,” Fariz buat muka.
“Haip. No arguing, Chiya don’t like…” Fariz dan Adelin ketawa serentak.
Pantang sungguh puteri sulung mereka ni.
“Okey… okey. Kita sweet-sweet kan, mummy. Tak gaduh pun,” Chiya senyum comel. Seronok dapat mengenakan daddy dan mummynya.
“Betul tu. Mana ada gaduhlah, sayang. Mummy kan sayang daddy,” Lembut Adelin berkata.
Chiya naikkan ibu jarinya; bagus.
Haih, macam-macamlah si Chiya ni. Nasib baik Fariz dan Adelin sudah terbiasa akan perangai Chiya itu.
“Hmmm… daddy pun sayang mummy jugak,” Dua thumbs up terangkat. Sakan Chiya ketawa, suka.
Daddy mummy? Iyakan sajalah. Budak kecil kan. Isk. Adik-adik Chiya tak adalah pula perangai nakal sebegini.
Rania, sopan budaknya. Tak pandai nak melawan, diam saja. Rayqal, sesekali inginkan perhatian biasalah. Dia masih bayi lagi. Namun, Chiya juga boleh diberi kepercayaan untuk menjaga adik-adiknya. Janganlah sesiapa berani mengusik Rania dan Rayqal sesuka hati. Kena berhadapan dengan kakak dulu. Chiya… Chiya. Buah hati pengarang jantung pertama Fariz dan Adelin.

PINTU bilik unit forensik terbuka luas. Seorang doktor lelaki separuh umur menanggalkan face masknya. Fariz dan Hadi saling berpandangan.
“Confirm. From the diagnosis, our second test… he’s died because of over drug,” maklum Dr Taufiq.
“Macam mana boleh silap? First test; confirm that he’s died because of sleeping pills overdose,” Dr Taufiq menggeleng.
“Pihak kami pun keliru, Ian. Hari yang sama mayat mangsa dihantar, satu hospital kecoh dengan kes seorang patient hilang kawalan. Jadi, agak kelam kabut keadaan masa tu. Apa yang pasti, salah seorang staf yang bertugas di bilik mayat malam tu… hilang,” Hadi mendecit.
Fariz kepal penumbuk.
“Dah agak dah. Kau call Luth. Kita meeting esok,” suruh Fariz, bernada tenang. Hadi mengeluarkan telefon bimbitnya dan pantas menghubungi Lutfil.
“Ian, kamu pasti ke ni kerja Hafiy?” soal Dr Taufiq.
Fariz pandang Dr Taufiq. Eh, sudah kenapa Dr Taufiq menyangka dia menuduh Hafiy? Rasanya, dia mahupun Hadi tak ada pula menyebut nama Hafiy dalam perbincangan mereka. Pelik.
“Entahlah, uncle. Malam tu, Hafiy yang handle kes ni. Dia jugak yang bertanggungjawab failkan kes arwah. Uncle tak rasa pelik ke?” Sekadar mahu memancing Dr Taufiq sahaja.
“Uncle pun tak pasti. Dia elok aje masa jumpa uncle semalam. Tak ada yang pelik. Cuma…” Dr Taufiq berjeda.
“Cuma apa?” sampuk Hadi yang baru selesai berhubung dengan Lutfil.
“Menurut aunty, Hafiy kerap mengigau semalam. Asyik sebut nama arwah Emelis…” Terbit keluhan di bibir Dr Taufiq.
“Tak apalah, uncle. Banyakkan bersabar. Kami akan siasat kes ni. Hafiy dah tak handle kes ni lagi. Harap uncle call saya atau Hadi kalau ada apa-apa yang uncle tahu,” pesan Fariz.
Hadi angguk, setuju dengan Fariz.
“Iyalah. Kamu pergilah masuk dalam. Uncle minta diri dulu. Kalau perlukan apa-apa, minta aje pada jururawat kat dalam tu,” kata Dr Taufiq lantas berlalu keluar dari unit forensik.
Fariz hela nafas berat.
“Aku tak yakinlah dengan uncle Taufiq, Ian. Hafiy anak dia, takkanlah dia nak babitkan satu-satunya anak tunggal dia kan,” luah Hadi.
“Itu yang aku fikir, Di. Luth macam mana? Dia okey tak?”
“Dia okey. Tapi, sebelah malamlah. Siang dia sibuk kat office,” jawab Hadi sambil menilik report kesihatan arwah Emelis.
Emelis, seorang gadis kecil molek yang disahkan mati dua hari lepas. Atas sebab-sebab tertentu, mayat masih tidak dibenarkan dibawa pulang oleh ahli keluarga.
“Asalkan boleh discuss, dah okey. Kita jumpa lepas terawihlah,” putus Fariz.
“Hah, elok jugak tu. Nanti aku inform Luth balik. Jomlah masuk. Bismillah,” Fariz ketawa lepas.
Hadi jeling Fariz sambil tunjuk penumbuk sulung dia tu.
“Apada. Berzaman handle kes bunuh, tengok mayat pun… penakut lagi,” sakat Fariz.
“Oih, aku budak marin okey. Bukan macam kau. Tak pasal-pasal, kes kau… aku yang banyak involves. Terencat punya kawan,” balas Hadi, geram.
Dalam dok bergurau, kaki mereka tetap melangkah masuk ke dalam bilik di mana mayat Emelis berada.

ADELIN meletakkan mug berisi hot chocolate di atas meja kopi. Dia duduk di sebelah Fariz yang kusyuk menonton televisyen. Anak-anak awal lagi dah tidur.
“Awak kusyuk layan drama ke awak mengelamun, cik abang?” tegur Adelin.
Fariz diam.
Adelin melayangkan tangan di hadapan Fariz. Tiada reaksi. Hmmm, mengelamun rupanya. Fikir masalah apalah agaknya encik suami ni? Selalunya kalau Inche Inspector ni mengelamun, satu sebab saja. Kes!
“Oh abang, awak teringat kat siapa? Ada policewomen yang comel-comel dari saya ke kat office tu?” Perut Fariz dicuit.
Barulah Fariz tersedar.
“Hah. Apa, sayang?” Adelin ketap bibir perlahan.
“Itulah, mengelamun lagi. Berat sangat ke kes awak tu?” Fariz senyum nipis.
“Taklah. Kes macam selalulah. Cumanya, kes kali ni libatkan Inspektor Hafiy…” Jelas Fariz, tidak mahu si isteri berfikir yang bukan-bukan.
“Iya? Oh, ni mesti kes arwah Emelis kan?” Fariz angguk, lambat-lambat.
“Elok nak settle, ada lagi yang masuk. Tadi pun mayat kena buat second test. Esok kot baru ahli keluarga boleh tuntut mayat,” beritahu Fariz.
Adelin terangguk-angguk.
“Lambatnya prosedur. Kesianlah kat mayat tu. Tapi, kenapa pulak Inspektor Hafiy terlibat? Dia ada hubungan dengan arwah Emelis ke?”
“Entahlah, sayang. Uncle Taufiq bagitahu, Hafiy macam lain sikitlah sejak semalam. Nak soal siasat Hafiy, takut tersalah pulak. Jatuh hukum fitnah nanti,” balas Fariz sebelum menyisip hot chocolate.
“Tak cuba tanya Luth? Luth kan selalu contact Hafiy…”
“Esok malam, lepas terawih baru meeting. Daddy, Hadi dengan Luth sekali,” Adelin cebik.
“Iyalah. Awak bertiga kan tak boleh dipisahkan. Sanggup Hadi tinggal pasukan marin dia tu sebab nak join awak. Nasib baiklah Luth tak ikut sama, setia dengan company dia tu,” Fariz tarik hidung Adelin.
Apa lagi, pipi si Farizlah jadi mangsa pula. Puan isteri ni pun ganas tahu.
“Adalah tu nak perli kita, kan. Awak kan ada nak tolong papa,” Erk. Eloklah tu. Kasi menantu yang take over syarikat.
“Eh, awak tu anak papa. Plus, awak kan anak lelaki tunggal papa. Haih,” Sempat lagi Adelin mengusik encik suami kesayangan dia ni.
“Adelin Annisa…”
Hidung Adelin dilepaskan.
“Okey… okey. I’ll stop teasing you, abang. Whatever it is, I will help you. Tak kiralah apa pun. Ingat ya, Inche Inspector,” Lebar senyuman Fariz. Nah, itu yang dia nak dengar.
“Ya, ingat. Nasib baiklah ada bini yang sweet ni, dapatlah encik suami fokus kat kerja dia. Sayang puan isteri overload,” Amboi, sayang dia.
Adelin gelak.
“Wah, confession yang julung-julung kali berlaku ni. Nak rakam boleh?” Seloroh Adelin.
Fariz berdecit.
“Suka hati. Hah, nanti tolong abang boleh?”
“Tolong apa?” Jemari Adelin bermain di dagu Fariz yang sudah muncul bulu-bulu nipis. Sibuk sangat sampai tak sempat nak bercukur.
“Godam komputer kat unit forensik. Please,” Membulat mata Adelin dibuatnya. Dah kenapa dia nak godam?
“Kenapa pulak?” Ada ke patut suami ajar isteri buat kerja jahat. Haish.
“Sayang ni, bukannya nak suruh godam sebab nak buat jahat. I need to confirm something. Tolonglah,” Fariz buat muka comel. Tak comel mana pun sebenarnya. Handsome.
“Tengoklah macam mana…”
“Apa pulak tengok? Jomlah,” Adelin kerut dahi. Sekarang? Encik suami dia ni kan. Workaholic tahap gaban dah ni. Melampau.
“Sekarang?” Fariz angguk laju.
Mahu tidak mahu, Adelin menurut saja. Dia bangkit.
“Nak pergi mana?” tanya Fariz.
“Naik ataslah. Nak godam pakai apa? Laptop saya ada kat bilik kerja,” Sepantas kilat Fariz turut bangkit. Dia menutup siaran televisyen.
Mereka beriringan naik ke bilik kerja.

FARIZ, Hadi dan Lutfil berdiri tidak jauh dari tempat pengkebumian arwah Emelis. Turut bersama mereka adalah Hafiy. Sedari mereka tiba di tanah perkuburan itu, Hafiy langsung tiada reaksi. Disebabkan itulah, tiga sekawan itu semakin pelik. Jika Hafiy dan arwah Emelis tidak mempunyai apa-apa hubungan, mengapa lelaki itu bersikap sedemikian.
“Fiy, kau kenal ke dengan arwah?” tanya Fariz, memecah kesunyian.
Hafiy yang kusyuk melihat proses pengkebumian menoleh ke sisi kanannya. Ketiga-tiga sahabat baik itu sedang memandangnya, menanti jawapan.
“Taklah. Kenapa?”
“Habis tu, kau emo semacam aje dah kenapa? Macam ada apa-apa aje,” serkap Hadi. Hafiy beriak biasa. Kosong.
“Kalau aku bagitahu pun korang takkan percaya. Dahlah, aku balik dulu. Pasal kes tu, aku dah minta izin Tuan Riz nak involve balik. Apa-apa hal, kasi tahu aku,” Tanpa nada Hafiy berkata. Setelah itu, dia berlalu meninggalkan kawasan tanah perkuburan.
“Apa yang kita takkan percaya?” soal Lutfil.
Fariz dan Hadi jongket bahu serentak.
Mendalam jugalah kata-kata Hafiy itu. Entah apalah yang Hafiy rahsiakan. Penjelasan Dr Taufiq tempoh hari tentang Hafiy pun agak mengelirukan. Kenapa pula Hafiy sampai boleh mengigau tentang arwah Emelis?

RAMADHAN semakin ke penghujungnya. Baru kini, Tan Sri Lutfi sempat mengadakan majlis berbuka puasa di banglonya. Turut hadir, Datuk Dani sekeluarga, juga Hadi dan keluarganya. Meriah jugalah kerana banyak cerita yang mereka kongsikan. Anak-anak tiga sekawan itu yang meriuhkan majlis mereka sebenarnya.
Selepas selesai berterawih, mereka berkumpul di halaman banglo Tan Sri Lutfi. Sekadar menghabiskan sisa malam.
“Fariz dengan Adel raya mana tahun ni?” tanya Datuk Dani.
“Insha Allah, kami balik Kedah. Tahun lepas giliran saya, tahun ni giliran Adelin pulaklah. Karang merajuk pulak tak dapat beraya dengan keluarga dia,” Adelin cuit bahu Fariz di sebelahnya.
Bukan main lagi ya encik suami usik puan isteri.
“Eloklah tu. Berubah angin. Samalah Fi dengan Ayyana pun. Beraya di kampung jugak tahun ni…” Sedih saja nada Datin Vee.
“Eh, mama. Bukan papa dengan mama pun balik sekali beraya kat kampung ke? Atau… nak cancelkan?” Ayyana bersuara. Keningnya diangkat berulang kali.
“Sajalah nak usik anak menantu kita ni,” balas Datin Vee sambil ketawa.
“Seronoklah awak berdua, Vee. Dapat jugak merasa beraya di kampung. Bolehlah berkongsi meriah beraya,” celah Puan Sri Zana.
“Betul tu. Kami ni tak bolehlah nak ikut Fariz dengan Adel balik kampung. Anak-anak yang lain pulak nak beraya di sini. At least, meriahlah jugak,” kata Tan Sri Lutfi pula.
Sementara mereka berbual di meja yang sengaja disediakan di halaman, Lutfil dan Hadi pula terpaksa menjadi pengasuh anak-anak. Maklumlah, buas-buas belaka. Anak lelaki Lutfil dan Ayyana, Aqeef yang belum pun cecah satu tahun itu pun bukan main seronok lagi tengok bunga api. Ketawa dia saja sudah kuat. Apatah lagi yang lain.
“Fariz cuti panjang ke raya ni?”
“Seminggu aje, uncle. Itupun sehari sebelum raya ada urusan dengan IPD sana. Terpaksalah settlekan dulu kes nak beraya sakan pun…”
“Adel?”
“Nasib badan, aunty. Kita suri rumah okey aje. Jangan lupa esok tu raya sudahlah. Tak pasal aje kena hantar kuih muih pergi office,” Sempat lagi Adelin ni.
Giliran Fariz pula kasi senyum maut. ‘Backhand nak?’. Puan isteri senyum sinis sekali, habislah encik suami. ‘Silakan. Balik LA, cari Carl.’ Hek, mengada sungguh daddy mummy ni.
“Insha Allah, tak lupa…”
Ayyana dan Syifa, isteri Hadi hanya senyum. Mereka pun senasib juga. Suami masing-masing pun adakalanya sibuk semedang.
Ini hah, kes arwah Emelis masih belum selesai. Ditambah pula, petunjuk baru yang djumpai oleh tiga sekawan itu. Hmmm, tak senang hatilah para isteri. Nak kata apa lagi? Sudah itu yang mereka perlu tempuh apabila memilih seorang anggota polis dan seangkatan dengannya sebagai suami atau isteri. Bersabar sajalah.

“EMELIS!” Jerit satu suara memanggil seorang gadis kecil molek yang sedang berjalan lenggok di kaki lima deretan kedai.
Emelis berpaling. Senyum.
Si pemanggil mendekat.
“Awak buat apa kat sini, Lis?” tanya suara garau itu. Emelis senyum lagi. Dia ambil sehelai kertas, lalu mencoret sesuatu pada kertas itu.
Lalu diberikan pada insan di hadapannya.
“Awak tolong saya. Saya sakit. Awak mahu kan tolong saya? Cari pembunuh saya, awak,” Baca suara itu.
Dia mendongak. Emelis hilang!
“Emelis!” Jerit suara itu lagi. Matanya meliar mencari susuk gadis itu. Namun hampa. Tiada seorang pun yang berada di situ.
Tiba-tiba, suasana menjadi gelap. Dia dapat mendengar suara bisikan. Ugh! Dia pening. Kepalanya sakit.
“Hafiy…” Panggil satu suara lain. Lelaki. “… Hafiy,” Namanya diseru lagi.
Dia dipanggil lagi. Lagi. Dan… lagi.
“AllahuAkbar…”
Fariz dan Hadi hela nafas berat. Lega.
“Apalah yang dia mimpi ni…” kata Lutfil yang berdiri berdekatan dengan white board. Dia memerhatikan tulisan tangan yang tercoret di papan putih itu.
Pasti Hafiy yang menulisnya memandangkan mereka bertiga menemui Hafiy sedang elok terbaring di sofa pejabatnya.
“Korang buat apa kat sini?” soal Hafiy sambil menggosok matanya yang pedih.
Dia bangkit duduk.
“Kami ada hal cari kau. Alih-alih tengok kau elok tidur kat sini. Apa hal?” Hadi bersandar di sisi meja.
Fariz pula duduk di sisi Hafiy.
“Hal apa?”
“Kau memang ada kaitan dengan arwah Emelis, kan? Baik kau terus terang sebelum kami sendiri yang siasat,” ugut Lutfil.
Hafiy mendengus.
“Tak payah. Biar aku sendiri yang uruskan. Korang tak payah ambil tahu. Lagipun, Tuan Riz dah arahkan aku untuk settlekan kes ni,” balas Hafiy. Bernada keras.
“Huh, jangan tipulah. Kau memang perlukan kami, tuan inspektor. Kalau betul kau tak ada kaitan dengan arwah, kenapa kau meracau sebut nama dia? Jangan harap kami lepaskan kau selagi kau sembunyikan perkara sebenar,” Jika Hafiy berkeras, Fariz juga boleh.
Lutfil dan Hadi terangguk-angguk, menyetujui kata-kata Fariz.
Hafiy lepaskan keluhan berat.
“Korang memang tak reti serik, kan? Apa yang korang nak tahu?” Ketiga-tiga mereka senyum nipis.
“Apa kaitan arwah Emelis dengan ayah kau, Dr Taufiq? Rasanya kau pun dah tahu kan? Be frank, we won’t harm you. Otherwise, we will investigate this case with our way. Kau tahukan macam mana kami bekerja?”
Hafiy angguk.
Seluruh unit sudah sedia maklum kecekapan tiga sekawan ini menguruskan kes. Susah mana pun kes yang mereka uruskan, pasti akan temu jalan penyelesaian. Cuma, lambat atau cepat sahaja. Dan, kes kali ni… nampaknya sejak awal lagi ketiga-tiganya sudah mengesyaki Dr Taufiq, ayah Hafiy.
“Arwah rapat dengan ayah aku masa dia internship kat hospital ayah aku. Tapi, tak lama lepas tu ayah aku terjatuh hati dengan dia. Dia orang berhubungan sulit. Lepas aje mummy aku tahu, ayah aku berhenti jumpa arwah. Itu aje yang aku tahu. Selainnya, korang siasatlah sendiri,” cerita Hafiy. Dan, semestinya…
“Kau bohong. Seorang pegawai polis macam kau pun ada kan? Mana sifat keadilan kau, Inspektor Hafiy? Setahu aku, seorang pegawai polis yang baik takkan memutar belit cerita demi kepentingan diri sendiri. Kau tuduh ayah kau sendiri, Hafiy. Ayah kau,” bidas Lutfil. Geram pula hati dia ni.
“Sampai bila kau nak menipu? Yes. Your father… for the first time he lied to us because he wants to hide your mistakes. Then, he comes to us. Semua maklumat yang dia berikan untuk kali kedua, salah! Kenapa? Sebab kau ugut ayah kau sendiri kan?” tegas Hadi bersuara.
“Wake up, Hafiy. Selamanya kau takkan hidup tenang selagi kau sembunyikan hal yang sebenar. Kau tak kesian ke pada ahli keluarga arwah Emelis? Takkanlah sebab dia tak layan kau sekali, kau dah gila macam ni. Come on. Banyak lagi perempuan yang tergilakan kau…” Angin jugalah si Fariz dibuatnya.
Buat salah, tak berani mengaku. Rela lagi si ayah yang semakin tua menanggung kesalahan si anak.
“Korang tak tahu apa-apa, bolehlah korang back up orang tua tu. Dahlah, keluar,” Hafiy bangkit dari sofa. Dia melangkah ke pintu bilik pejabatnya. Mahu tiga sekawan itu beredar.
Namun, lain yang jadi. Dua orang yang berpangkat koperal sedia menunggu di muka pintu.
“Maafkan kami, Inspektor Hafiy. Awak ditangkap atas kesalahan membunuh seorang doktor dan juga kesalahan cubaan merogol,” Fariz menunjukkan sehelai kertas. Waran tangkap.
Bukan main terkejut lagi riak wajah Hafiy ketika itu. Tidak menyangka semudah tu dia ditangkap.
Tanpa banyak soal, dua orang koperal itu membawa Hafiy ke bilik perbicaraan. Tugas Fariz dan anak-anak buahnya untuk menyoal siasat Hafiy.
Fariz, Hadi dan Lutfil saling berbalas pandangan. Terbit senyum sinis di bibir mereka. Lutfil dengan pantas memadam segala hasil siasatan yang tertulis di papan putih. Sementara itu, Fariz dan Hadi pula menyelongkar meja Hafiy. Keadilan tidak akan pernah salah. Hafiy hanya sebagai scapegoat mereka sahaja.

SEKEJAP rasanya masa berlalu. Takbir raya sudah kedengaran di siaran-siaran televisyen juga di corong-corong radio. Sama ada di bandar atau kampung, sama sahaja keriuahannya apabila mercun menjadi orang tengahnya. Bising bukan main lagi. Jangan sampai tercedera sudahlah.
“Abang…” Adelin mencuit bahu Fariz yang sedang duduk di pangkin. Sambil itu menunggu lemang yang tersandar di sebatang besi panjang dan dibawahnya adalah arang berapi. Eheh. Bakar lemah loh.
“Hmmm… anak-anak mana?”
“Ada kat dalam. Babah tengah layan dia orang main game. Nak main bunga api awal lagi ni. Yang awak dok termenung pandang langit tu kenapa?” Sejak akhir-akhirnya ni, kerap sangat Fariz mengelamun.
“Tak ada apa-apalah. Cuma, teringatkan Hafiy,” Oh, patutlah.
“Dia yang sudi nak bantu kan? Janganlah risau sangat. Esok dah nak rayalah. Insha Allah, semoga uncle Taufiq sedar kesalahan dia. Mana ada seorang bapa yang sanggup tengok anak dia merana. Awak tu kan daddy, apa perasaan awak kalau anak-anak awak sakit, terseksa?”
“Ish, tak sangguplah nak tengok dia orang sakit. Baguslah kalau uncle Taufiq nak sedar. Setidaknya, berbaloilah Hafiy jadi scapegoat semata-mata nak ayah dia serah diri,” balas Fariz sambil mengibas bara dengan kipas tangan.
“Tak sangka, kan… uncle Taufiq sanggup pasang CCTV dengan perakam kat office Hafiy. Betullah orang kata, untuk menutup seribu kesalahan dia lebih rela memakan darah daging sendiri,” Fariz cuit hidung Adelin.
“Orang kata ke awak yang kata, huh?” Adelin sengih.
“Pandailah daddy ni. Tak silap mummy kahwin dengan daddy, kan. Bertuahnya kita,” Adelin tayang sengih lagi.
Haih, macam manalah Fariz tak sayang. Keletah bersahaja dan manja Adelin mampu mencairkan hati dia.
“Iya, saya memang sayang awak. Kan dah cakap dulu, sayang overload. Sampai bila-bila pun sayang…”
“Eleh, baru sekarang nak kata sayang? Lapuk dah,” cebik Adelin. Bergurau sahaja. Esok minta maaf. Erk. Iyalah tu.
Adelin bangkit dari pangkin, mahu berlalu ke dalam rumah. Belum sempat Adelin melangkah, tangan Fariz menarik lengan isterinya itu. Terus puan isteri terduduk di riba encik suami. Sweet sangatlah tu.
“Apa?”
“Betullah abang sayang. Tapi…” Fariz jeda. “… lagi bertambah sayang kalau teman abang kat sini,” Ceh, itu saja?
“Iyalah. Teman ni. Haish…”
Sudahnya, sama-sama bergelak tawa sambil menunggu lemang masak. Lain pual ceritanya di dalam rumah. Encik Thohier dan Puan Aida hanya mampu tergeleng sahaja melihat anak menantu dok bergurau senda di pangkin.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Fariz, Adelin. Jumpa lagi di lain special episode, semuanya. Hehe… Main-mainlah CIA ni. Lah, sungguh ni. Sambungan di lain episode Pearl. Erk???

p/s : harap maaf bagi yang menunggu. CIA tak sempurna. Adakalanya tewas. Maaf ya. Banyak masalah yang CIA nak settlekan. Salah satunya masalah broadband yang selalu buat hal. Huhu. Jangan annoying tau. CIA pun annoying jugak dengan diri sendiri. ;). Tahu diri ni tak sempurna. Sorry.